Магнитен скрепителен елемент P15

Магнитният скрепителен елемент P15 е система от магнит поставен в затварящ магнитопровод, тип чаша  (най-често от чисто желязо).
Този елемент е известен още и с названието Magnetic  Pot (магнитен пот).

Когато магнитния пот се постави върху желязна повърхнина, получава се затворена магнитна система и целият магнитен поток на магнита се затваря през желязната повърхнина и магнитопровод. По този начин силата на прилепяне може многократно да превиши тази на свободния магнит.


 

Магнитният скрепителен елемент P15 е с неодимов магнит и поцинкована желязна чашка с резба за закрепване М8.
Силата, необходима за отлепване на елемента Р15 от дебела (над 10 mm), полирана желязна плоча e 150 N  (±1N).

Приложенията на  магнитния скрепителн елемент Р15 са многобройни: 
- Като основа за закрепване към железни повърхности на табла, осветителни тела и закачалки;
- Като магнитни стойки на измерителни уреди и инструменти;
Тъй като магнита е в затварящ магнитопровод ( чаша ), около и над скрепителния елемент няма разсеяно магнитно поле (или то е пренебрежимо малко). Затова този елемент може да се ползва за закрепване и на чувствителни към магнитно поле уреди и инструменти.

Заради отсъствието на силно разсеяно поле, магнитният пот има и едно много полезно приложение:
Когато трябва да се извади железен предмет, паднал в тесен процеп с железни стени, обикновено се пробва с магнит, закачен на дълга ос (пръчка).Това обаче  се оказва много трудно или невъзможно, защото магнита залепва към стените и не може да се подаде към падналия предмет. Този проблем не съществува при  магнитния пот. Тъй като няма силно разсеяно поле, не възниква придърпване към железните стени, лесно и точно може да се достигне до падналия предмет.

Освен предлагания тук скрепителен елемент Р15, ние можем да разработим и произведем такъв по поръчка на клиента, съобразно неговите изисквания.